Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/24525
Title: Рецепція піснепісенного васфу в поемі «Богородице Діво» Іоана Максимовича
Other Titles: Рецепция васфа из Песни Песней в поэме «Богродица Дево» Иоанна Максимовича
Authors: Максимчук, Ольга Василівна
Максимчук, Ольга Васильевна
Keywords: Іоан Максимович
Иоанн Максимович
Issue Date: 20-Nov-2012
Publisher: Бердянський державний педагогічний університет, м. Бердянськ, Україна
Citation: Максимчук О. В. Рецепція піснепісенного васфу в поемі «Богородице Діво» Іоана Максимовича / О. В. Максимчук // Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія : лінгвістика і літературознавство : міжвузівський збірник наукових статей / гол. ред. В. А. Зарва. – Бердянськ : БДПУ, 2013. – С. 284–294.
Series/Report no.: Лінгвістика і літературознавство;Лингвистика и литературоведение
Abstract: У поемі «Богородице Діво» Іоан Максимович використовує піснепісенний васф, аби охарактеризувати постать Христа, який прийшов на землю, зодягнувшись у людське тіло. Максимович спирається на тексти своїх попередників – Димитрія Туптала і, можливо, Антонія Радивиловського. Автор звертається до чоловічої зовнішності для того, щоби зобразити душевні якості Христа, а також аби наголосити на усій значущості Його жертви, коли Спаситель занедбав свою велич і віддав Себе на поталу нечестивцям. Максимович комбінує буквальну та моральну інтерпретацію васфу, тому Ісус у його тексті постає зовнішньо і внутрішньо досконалим.
В поэме «Богородице Дево» Иоанн Максимович использует васф, заимствованный с Песни Песней, для того, чтобы охарактеризовать Христа, пришедшего на землю во плоти человека. Максимович берет за пример тексты своих предшественников – Димитрия Туптала и, возможно, Антония Радивиловского. Автор обращается к мужской внешности, пытаясь изобразить душевные качества Христа, а также подчеркнуть значимость Его жертвы, когда Спаситель пренебрёг своим величием и отдал себя в руки нечестивцев. Максимович комбинирует буквальную и моральную интерпретации васфа, поэтому Иисус в его тексте выступает внешне и внутренне совершенным.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/24525
Appears in Collections:Матеріали конференцій (семінарів), тези доповідей кафедри базових і спеціальних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рецепція піснепісенного васфу в поемі «Богородице Діво» Іоана Максимовича.pdfСтаття за матеріалами конференції319.46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.