Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/33085
Title: ДО ПИТАННЯ ІНСТИТУАЛІЗАЦІЇ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА
Authors: Стежко, Юрій Григорович
Keywords: держава, демократія, громадянське суспільство, самоврядування, ментальність.
Issue Date: 2018
Citation: Здійснюється аналіз суспільно-політичних тенденцій в демократичних трансформаціях -- інституалізації функцій громадянського суспільства. Окреслені найбільш поширені уявлення про громадянське суспільство, висвітлюються особливості представницької демократії та прямої демократії учасницького типу в забезпеченні громадянських свобод, обмеження владних повноважень політичних еліт на користь самоврядування. Констатується, що представницька демократія не забезпечує можливість реалізації громадянами свого конституційного права суб’єкта влади. Стверджується, що за учасницької демократії більш ефективно розв’язується конфлікт інтересів у системі “держава – громадянин”, “необхідність – свобода”, забезпечується свобода волевиявлення через самоврядні інституції, що більш пасує ментальності українців. Безпосередня участь у владі дає реальну політичну свободу, розкриває екзистенційні мотивації громадянства, вивільняє суб’єкта від утиску суспільної необхідності, обумовленої представництвом партійної більшості у владі.
Abstract: Здійснюється аналіз суспільно-політичних тенденцій в демократичних трансформаціях -- інституалізації функцій громадянського суспільства. Окреслені найбільш поширені уявлення про громадянське суспільство, висвітлюються особливості представницької демократії та прямої демократії учасницького типу в забезпеченні громадянських свобод, обмеження владних повноважень політичних еліт на користь самоврядування. Констатується, що представницька демократія не забезпечує можливість реалізації громадянами свого конституційного права суб’єкта влади. Стверджується, що за учасницької демократії більш ефективно розв’язується конфлікт інтересів у системі “держава – громадянин”, “необхідність – свобода”, забезпечується свобода волевиявлення через самоврядні інституції, що більш пасує ментальності українців. Безпосередня участь у владі дає реальну політичну свободу, розкриває екзистенційні мотивації громадянства, вивільняє суб’єкта від утиску суспільної необхідності, обумовленої представництвом партійної більшості у владі.
Description: Здійснюється аналіз суспільно-політичних тенденцій в демократичних трансформаціях -- інституалізації функцій громадянського суспільства. Окреслені найбільш поширені уявлення про громадянське суспільство, висвітлюються особливості представницької демократії та прямої демократії учасницького типу в забезпеченні громадянських свобод, обмеження владних повноважень політичних еліт на користь самоврядування. Констатується, що представницька демократія не забезпечує можливість реалізації громадянами свого конституційного права суб’єкта влади. Стверджується, що за учасницької демократії більш ефективно розв’язується конфлікт інтересів у системі “держава – громадянин”, “необхідність – свобода”, забезпечується свобода волевиявлення через самоврядні інституції, що більш пасує ментальності українців. Безпосередня участь у владі дає реальну політичну свободу, розкриває екзистенційні мотивації громадянства, вивільняє суб’єкта від утиску суспільної необхідності, обумовленої представництвом партійної більшості у владі.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/33085
Appears in Collections:Наукові роботи НПП кафедри іноземних мов за фахом

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття Стежко ..doc90.5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.