Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59275
Title: Виникнення та становлення феномена прав і свобод людини
Authors: Бородін, І.Л.
Keywords: свободи людини
феномен прав
концепція прав
міжнародні акти
легітимність держави
Issue Date: 24-Feb-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бородін І.Л. Виникнення та становлення феномена прав і свобод людини // Свобода, безпека та незалежність: правовий вимір: [Матеріали ХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції, м. Київ, Національний авіаційний університет, 24 лютого 2023 р.] – Cт. 40-42
Abstract: Поняття прав людини як окремої категорії, як феномену в юридичній науці та практиці державотворення, визначення параметрів взаємовідносин громадян і держави в особі її владних структур сформувалось в епоху Просвітництва у XVIII ст. Хоча окремі положення, які мали відношення до ідеї прав людини, з’явились у творах грецьких філософів та у світових релігіях. В країнах Європи було ухвалено хартії, що кодифікували певні свободи людини. Наприклад, такі документи, як Magna Charta Libertatum 1215 р., датська Erik Klippings Handfaestinung 1282 р., проголошували права людини, які можна було відстоювати за тих чи інших обставин, та визначали межі втручання державної влади у життєдіяльність обмеженої групи осіб.
Description: 1. Яценко І.С. Принцип поділу влади: ідейно-теоретичні засади та практика реалізації на прикладі республіки Польща (історико-правовий аналіз): монографія. Київ: Юрінком Інтер, 2020. 436 с. 2. Рабінович С.П. Тора. Права людини і громадянина: проблеми реалізації в Україні: праці Львівської лабораторії прав людини Академії правових наук України / редкол: П.М. Рабінович (голов.ред) та інш. Київ: Ін Юре, 1998. С. 95-101. 3. Case Matthews v. the United Kingdom. Eurоpean Court Reports. 1999. Vol. 28, № 36. Para 33.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59275
Appears in Collections:Матеріали науково-практичних конференцій кафедри теорії та історії держави і права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Бородін І.Л..PDF417.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.