Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60350
Title: Розширення для автоматичного перекладу та озвучення субтитрів на YouTube.
Authors: Зелінський, Владислав Олександрович
Keywords: дипломна робота
розширення для браузера
JavaScript
Python
тестування
YouTube
WEB
автоматичний переклад
Issue Date: 26-Jun-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Зелінський В. О. Розширення для автоматичного перекладу та озвучення субтитрів на YouTube. - Дипломна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності “Комп’ютерні науки”, “«Інформаційні технології проектування»”.- Київ, 2023. – 63 с.
Abstract: У сучасному світі важко уявити життя без інтернету. Завдяки ньому є можливість здійснювати покупки не виходячи з дому, спілкуватися з людьми, що знаходяться на іншому кінці світу, знаходити необхідну інформацію на будь-які теми, співпрацювати з колегами та партнерами, дивитися фільми та телебачення, навчатися онлайн. Інтернет створив умови для глобалізації та культурного обміну. Проте з новими можливостями виникають і нові проблеми. Справа в тому, що в різних країнах світу розмовляють на різних мовах. Англійська мова є однією із найпоширеніших на планеті. Відповідно, велика кількість книг, навчального матеріалу, відео, та ін. представлена в інтернеті саме цією мовою, що може стати перешкодою для людей, котрі не володіють іноземними мовами. Актуальність теми кваліфікаційної роботи «Розширення для автоматичного перекладу та озвучення субтитрів на YouTube» ґрунтується на тому, що YouTube є одним з найпопулярніших відеосервісів у світі, який має мільйони користувачів. Однак не всі відео мають субтитри або озвучення на різних мовах, що обмежує доступність та розуміння інформації для багатьох людей. Розробка розширення для автоматичного перекладу та озвучення субтитрів на YouTube дозволить покращити якість та доступність відео для широкої аудиторії і сприятиме культурному та мовному обміну. Об’єктом дослідження кваліфікаційної роботи є розширення для браузера. Предмет – переклад та озвучення субтитрів за допомогою розширення для браузера. Мета кваліфікаційної роботи – розробити розширення для браузера Google Chrome, що перекладає та озвучує субтитри, з використанням сучасних інструментів розробки. У відповідності з метою роботи визначено основні завдання дослідження: − проаналізувати існуючі рішення для перекладу та озвучення тексту та визначити їх переваги та недоліки; − обрати оптимальні технології та алгоритми для реалізації розширення, такі як машинний переклад, синтез мови тощо; − розробити архітектуру та дизайн розширення, враховуючи вимоги до функціональності, зручності, безпеки та продуктивності; − реалізувати розширення за допомогою мов програмування JavaScript та Python; − протестувати розширення на різних веб-браузерах та відео на YouTube з різними мовами субтитрів. Для досягнення мети та виконання поставлених завдань використано наступні методи: порівняльний, обробка літературних джерел, аналітичний. Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що запропоновано рішення проблеми локалізації відео на платформі YouTube.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" Керівник проекту: доцент, кандидат технічних наук, Олег Зудов.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60350
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютерних інформаційних технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФКНТ_2023_122_ІТП_Зелінський В.О..pdfДипломна робота бакалавра1.77 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.