Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/38539
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Ястремська, Лариса Сергіївна | - |
dc.contributor.author | Матвєєва, Н.А. | - |
dc.contributor.author | Гаврилюк, О.А. | - |
dc.date.accessioned | 2019-05-02T17:39:12Z | - |
dc.date.available | 2019-05-02T17:39:12Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.citation | Матвєєва Н.А. Вплив зниженої температури на синтез флавоноїдів у культурах «бородатих» коренів Аrtemisia vulgaris та Аartemisia annua / Н.А.Матвєєва, О.А.Гаврилюк, Л.С.Ястремська //Фактори експериментальної еволюції організмів: зб.наук.пр. – К: Укр. т-во генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова, 2018. – Т.23. – С.302-307. | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2415-3826 (Online) | - |
dc.identifier.issn | 2219-3782 (Print) | - |
dc.identifier.uri | http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/38539 | - |
dc.description.abstract | The aim of the work was to investigate the effect of short-term cold stress (+10°С) on the growth, flavonoid synthesis and antioxidant activity in Artemisia vulgaris L. and A. annua L. “hairy“ root cultures. Methods. Transgenic roots were cultivated during the first 1, 2 and 5 days at +10°C on Murashige and Skoog basal medium with twice reduced macrosalt content. The total flavonoids content in Rutin equivalent was determined using alcohol extract reac-tion with alumunium chloride. Antioxidant activity was studied using the DPPH method. Results. Short-term cold stress resulted in a reduction of mass increment by 12–76 %. The total flavonoid content in «hairy» roots ranged from 32.0±3.13 to 187.0±21.04 mg RE/g dry weight. Decrease of temperature has led to decrease of the flavonoids content in No. 1, No. 2 A. vulgaris root lines and No. 5 A. annua line by 18–33 %. The reaction of No. 3 A. vulgaris and No. 4 A. annua root lines was expressed in stimulation flavonoid synthesis by 62 % and 56.5 %. Cultivation of «hairy» roots under short-term cold stress has led to decrease of the antioxidant activity in all roots lines by 4–40 %. Conclusions. Сold stress had negative effect the “hairy“ roots growth, stimulated flavonoids accumulation only in two “hairy” root lines and reduced the level of antioxidant activity. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова | uk_UA |
dc.subject | культури «бородатих коренів», | uk_UA |
dc.subject | Artemisia spp., | uk_UA |
dc.subject | низькотемпературний стрес | uk_UA |
dc.subject | флавоноїди | uk_UA |
dc.subject | антиоксидантна активність | uk_UA |
dc.title | ВПЛИВ ЗНИЖЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ НА СИНТЕЗ ФЛАВОНОЇДІВ У КУЛЬТУРАХ «БОРОДАТИХ» КОРЕНІВ ARTEMISIA VULGARIS L. ТА ARTEMISIA ANNUA L. | uk_UA |
dc.title.alternative | EFFECT OF SHORT-TERM COLD STRESS ON FLAVONOID ACCUMULATION IN ARTEMISIA VULGARIS L. AND ARTEMISIA ANNUA L. “HAIRY” ROOT CULTURES | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
dc.subject.udc | 57.017.3 | - |
Appears in Collections: | Наукові праці співробітників кафедри біотехнології |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ВПЛИВ ЗНИЖЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ НА СИНТЕЗ ФЛАВОНОЇДІВ У КУЛЬТУРАХ.pdf | Основна стаття | 409.88 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.