Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45736
Назва: | Технологія одержання біологічно активних речовин з Аїру тростинового (Acorus calamus) |
Автори: | Садовська, Аліна Олександрівна |
Ключові слова: | екстракція дипломна робота ефірні олії аїр тростиновий аїр болотний антимікробна дія |
Дата публікації: | гру-2020 |
Видавництво: | Національний авіаційний університет |
Короткий огляд (реферат): | Аїр болотний (Acorus calamus L., Araceae) є багаторічним рослиною з великим вміст аромакомпоненти, поширеним в Центральній Азії, Індії та Гімалаях. Хоча ареали його поширення в Європі сильно скоротилися, він і зараз є звичним рослиною для північних болотистих регіонів з помірним кліматом. Аїр росте в дикій природі по краях боліт, по берегах річок і ставків. Рослина має кореневище, і листя з приємним, злегка солодкуватим запахом, що зумовлено вмістом ефірної олії. Сушені коріння аїру болотного давно використовуються в лікарських препаратах як спазмолітичну, противиразковий засіб, при приготуванні смакових гірких настоянок і закуски. Корінь аїру має давню історію медичного застосування. Він відомий як народний засіб лікування артриту, невралгії, діареї, диспепсії, випадання волосся і інших захворювань. Препарати лепехи застосовують як ароматичну гіркоту для поліпшення апетиту і травлення, при хворобах нирок, печінки і жовчного міхура і як тонізуючий засіб при пригніченні центральної нервової системи. |
Опис: | Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ". Керівник дипломної роботи д.б.н., професор Гаркава К.Г. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45736 |
Розташовується у зібраннях: | Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри біотехнології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
ФЕБІТ_2020_162_СадовськаАО.pdf | 4.93 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.