Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64838
Title: | Україна на світовому ринку продовольства в умовах війни |
Authors: | Гудкова, Каріна-Марія Валеріївна |
Keywords: | дипломна робота продовольча безпека ФАО індекси цін агропромисловий комплекс експортний потенціал |
Issue Date: | Jun-2024 |
Publisher: | Національний авіаційний університет |
Citation: | Гудкова К.-М. В. Україна на світовому ринку продовольства в умовах війни. - Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності "Міжнародні економічні відносини". - Національний авіаційний університет. - Київ, 2024. - 93 с. |
Abstract: | В умовах глобальних перетворень, у наступні десятиліття світ чекає небувале зростання населення і, як наслідок, утворення дефіциту продовольства. Відповідно зацікавленість до агропромислового сектору України збільшується з кожним роком. Зокрема, Україна має розвинений продовольчий комплекс, який спроможний не лише повною мірою забезпечити власних громадян харчовими продуктами, але й формувати активну позицію країни на міжнародних ринках низки ключових агропродовольчих товарів. Завдяки традиційно потужному продовольчому експорту Україна є одним з гарантів продовольчої безпеки у світі. Слід сказати, що до повномасштабної війни за обсягами експорту Україна входила до п’ятірки найбільших експортерів зернових у світі. Обсяги експорту складали 3/4 від обсягів виробництва. При цьому внутрішнє споживання зернових становило лише 20 – 25 %. Україна постачала 10 % світового експорту пшениці, понад 14 % кукурудзи і понад 47 % соняшникової олії. Наразі завдяки допомозі партнерів Україна залишається ключовим постачальником на світових ринках зерна та соняшникової олії, з часткою понад 10 % міжнародної торгівлі. Разом з цим, воєнні дії, які відбуваються в Україні внаслідок широкомасштабної агресії російської федерації призвели до погіршення продовольчої безпеки в Україні, яке спричинене, зокрема, порушеними логістичними ланцюгами, зруйнованими інфраструктурою, господарствами та виробництвами, зменшенням кількості виробленого продовольства на працюючих підприємствах, що, в свою чергу, мало певний вплив і на глобальну продовольчу безпеку. |
Description: | Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня "Бакалавр", галузь знань: 29 Міжнародні відносини, спеціальність 292 "Міжнародні економічні відносини", освітньо-професійна програма "Міжнародні економічні відносини". Керівник проекту: кандидат юридичних наук, доцент Драчов Олексій Вікторович |
URI: | https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64838 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ФМВ_292_2024_Гудкова КМ.pdf | Дипломна робота | 1.6 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.