Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/22178
Title: ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНІ СИСТЕМИ ДЛЯ МІНІМІЗАЦІЇ ВИПАРОВУВАННЯ ВУГЛЕВОДНЕВИХ РІДИН. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.
Other Titles: 05.17.07 – хімічна технологія палива і паливно-мастильних матеріалів.
Науковий керівник: доктор хімічних наук, професор - Іванов Сергій Віталійович.
Authors: Спаська, Олена Анатоліївна
Keywords: випаровування
вуглеводневі рідини
нафтопродукти
поверхнево-активні речовини
поверхнево-активні системи
захисні покриття
аеровані
полегшені мікродисперсії
газонаповнені мікрокульки
Issue Date: 2016
Publisher: На правах рукопису. Національний авіаційний університет, Київ.
Abstract: Дисертаційна робота присвячена створенню поверхнево-активних систем як ефективних захисних покриттів для зменшення випаровування вуглеводневих рідин, підвищення безпеки їх зберігання та захисту навколишнього середовища. Після проведення науково-обгрунтованого експериментального вибору компонентів серед різних класів поверхнево-активних речовин (ПАР), що є бар`єрними для рідких вуглеводнів, встановлено зв`язок між їх молекулярною структурою та ізолюючою здатністю. При конструюванні композицій ПАС виходи-ли з поверхневої активності ПАР, розчинності у воді та здатності до зв`язування води і утворення водневих зв`язків між компонентами. Хімічна взаємодія між компонентами, є головною умовою стабільності покриття, при їх змішуванні та утворення композиції, що не руйнується алканами. За рахунок естерного зв'язку, що утворюється за карбоксильною групою 2-(N-етилперфтороктансульфамід)ацетату з гідроксильними групами моноолеату сорбітану поліетиленгліколю, з наступним зв’язуванням їх полімерною матрицею полівінілового спирту у зв’язнодисперсну ліофобну систему, збільшується гідрофільно-ліпофільний баланс утворених молекул, підвищується стабільність та стійкість створених систем як захисних покриттів вуглеводневих рідин. Включення газонаповнених мікрокульок до ПАС забезпечує плавучість, високу механічну міцність і пожежобезпечність покриття, а в поєднанні з полімерною матрицею полівінілового спирту зменшує випаровування індивідуальних вуглеводневих рідин та їх сумішей до 99,6%. З використанням газонаповнених скляних, алюмосилікатних і полімерних мікрокульок, з відновлювальної рослинної сировини (олеодіну, фосфатидіну) й ФПАР, полівінілового спирту, води і вуглеводнів розроблено покриття, які можуть одночасно бути як пасивною теплоізоляцією, так і мінімізувати випаровування нафтопродуктів при їх зберіганні та запобігати випаровуванню вуглеводневих рідин на 98,0-99,6%. Створені інвертні мікродисперсії мають низьку густину і теплопровідність, пластичність і задовільну адгезію до стінок сталевих ємностей. Ключові слова: випаровування, вуглеводневі рідини, нафтопродукти, поверхнево-активні речовини, поверхнево-активні системи, захисні покриття, аеровані, полегшені мікродисперсії, газонаповнені мікрокульки.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/22178
Appears in Collections:Автореферати та дисертації кафедри хімії і хімічної технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Спаська О.А. Дисертація. ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНІ СИСТЕМИ ДЛЯ МІНІМІЗАЦІЇ ВИПАРОВУВАННЯ ВУГЛЕВОДНЕВИХ РІДИН..docСпаська О.А. Дисертація на здобуття ступеня кандидата технічних наук. ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНІ СИСТЕМИ ДЛЯ МІНІМІЗАЦІЇ ВИПАРОВУВАННЯ ВУГЛЕВОДНЕВИХ РІДИН. Спеціальність 05.17.07 – хімічна технологія палива і паливно-мастильних матеріалів.5.6 MBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.