Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/25751
Title: Метеонавігаційні радіолокаційні системи повітряних суден
Authors: Яновський, Фелікс
Keywords: бортові радіолокаційні системи
Issue Date: 2003
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: У навчальному посібнику викладені загальні відомості про борто- ві радіолокаційні системи і розглянуті принципи одержання навігацій- ної та метеорологічної інформації бортовими метеонавігаційними ра- діолокаторами. Проаналізовані можливості некогерентних, когерент- но-імпульсних, поляриметричних та допплерівсько-поляриметричних методів та систем. У книзі висвітлюються як відомі методи, що широ- ко використовуються в практиці, так і нові перспективні методи дис- танційного зондування навколишнього середовища. Значна частина матеріалів, включених в книгу, є результатами наукових і д ослідно- конструкторських робіт. Для студентів радіотехнічних і аеронавігаційних спеціальностей вищих навчальних закладів, аспірантів, наукових та інженерно- технічних працівників.
Description: Політ повітряного судна (ПС) на всіх його етапах з інформа- ційної точки зору забезпечується комплексом систем бортового радіоелектронного обладнання (РЕО). Близько половини виробів бортового РЕО, або систем авіоніки, основані на принципах радіо- локації і відносяться до класу радіолокаційних систем. Частина з цих систем працює автономно, частина – взаємодіє з наземним об- ладнанням або з бортовим обладнанням інших літальних апаратів. У цій книзі розглядаються принципи одержання метеорологіч- ної і навігаційної інформації автономними радіолокаційними сис- темами. Така інформація є необхідною для забезпечення регуляр- них, економічних і безпечних польотів літаків і гелікоптерів. Книга відповідає основним розділам програми дисципліни «Радіолока- ційні системи ПС», яка разом з іншими профілюючими навчальни- ми дисциплінами формує професійну підготовку спеціалістів та магістрів, що навчаються за спеціальністю "Радіоелектронні при- строї, системи та комплекси" (спеціалізації "Радіоелектронні сис- теми літальних апаратів" та "Технічне обслуговування радіоелект- ронного обладнання повітряних суден"). Крім того, навчальний посібник охоплює частину дисципліни "Радіоелектронні системи і комплекси повітряних суден" згідно з навчальним планом підгото- вки фахівців кваліфікаційного рівня "спеціаліст" та "магістр" за спеціальністю "Системи аеронавігаційного обслуговування". В На- ціональному авіаційному університеті (НАУ) всі зазначені дисцип- ліни вивчаються на кафедрі аеронавігаційних систем, яка є випуск- ною кафедрою з цих спеціальностей. Книга відображає не тільки сучасний стан розвитку радіолока- ційних систем і методів обробки сигналів в них, але й перспективні методи одержання навігаційної та метеорологічної інформації ав- тономними бортовими засобами. В основу книги покладені лекції, які впродовж кількох років, читав лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, професор Ф. Й. Яновський студентам факультету електроніки та телекомунікацій Національного авіацій- ного університету (НАУ), а також слухачам Міжнародних шкіл університетів Європи в Москві (2000) та Мадриді (2001). Значна частина матеріалів є результатами наукових і дослідно- конструкторських робіт, що надає посібнику певних якостей нау- кової монографії й розширює коло її потенційних читачів. Книга буде корисною не тільки студентам і аспірантам, а й широкому загалу інженерів, конструкторів і науковців, які займа- ються розробкою, виробництвом, технічним обслуговуванням та експлуатацією радіолокаційних систем і пристроїв.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/25751
ISBN: 966-598-156-0
Appears in Collections:Підручники, навчальні посібники та монографії кафедри електроніки, робототехніки і технологій моніторингу та інтернету речей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yanovsky_Meteonavigatsijni_radiolokatsijni_systemy_povitryanyh_suden.pdf5.32 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.