Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/31086
Title: Міжнародна анархія та міжнародно-політична поведінка держав: до концептуалізації проблеми
Other Titles: International Anarchy and International Political Behavior of States: Towards Conceptualizing the Problem
Authors: Кияниця, Леонід Леонідович
Keywords: міжнародні відносини, міжнародна політика, міжнародна анархія, національна держава, неореалізм, конструктивізм
Issue Date: 2017
Publisher: Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка
Citation: Кияниця Л.Л. Міжнародна анархія та міжнародно-політична поведінка держав: до концептуалізації проблеми / Л.Л. Кияниця // Вісник Львівського університету. Серія «Філософсько-політологічні студії». – 2017. – Вип. 12. – С. 195-202.
Abstract: Цю статтю присвячено аналізу основних концептуальних засад сучасного розуміння проблематики міжнародної анархії, а також її взаємозв’язку з поведінковими реакціями держав на політичні процеси міжнародного масштабу. Автор піддає аналізу основні теоретичні концепції, що прагнуть витлумачити відповідні явища міжнародно-політичного життя, і на основі цього аналізу викладає власне бачення значення чинника міжнародної анархії для системного розвитку міжнародних відносин. Очевидною є ключова методологічна розбіжність між позиціями неореалістів та конструктивістів щодо сутності міжнародної анархії, яка логічним чином випливає із діаметрально протилежних онтологічних установок обидвох сторін. У той час як неореалізм розглядає міжнародну анархію як невід’ємну константу міжнародного середовища в цілому, конструктивізм виходить із визнання історичної специфічності кожного типу «міжнародної анархії» як такого, що вказує на неможливість зведення досвіду розвитку різних міжнародних систем до єдиного знаменника. Саме тому, на думку автора статті, нагальним питанням є творчий синтез доробку неореалізму та конструктивізму в цьому напрямі.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/31086
Appears in Collections:Наукові статті викладачів кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.