Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/41284
Title: Аналітичне конструювання системи оптимального управління комп‘ютерною мережею
Authors: Савченко, Аліна Станіславівна
Моденов, Ю.Б.
Климова, А.С.
Куликовський, Р.М.
Keywords: комп’ютерна мережа
система управління
критерій оптимізації
обчислювальна потужність
Issue Date: 23-Dec-2019
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Савченко А. С., Моденов Ю. Б., Климова А. С.,Чуба І. В., Куликовський Р. М., Аналітичне конструювання системи оптимального управління комп‘ютерною мережею., Науковий журнал: «Наукоємні технології». Київ.,:Національний авіаційний університет, 2020. – Вип.4(44), Стр. 417-425.
Abstract: Стаття присвячена розробці системи управління комп’ютерною мережею. Для синтезу системи управління складним технічний об’єктом — комп’ютерною мережею, — доцільно застосовувати методи оптимізації, засновані на мінімізації функціоналів якості управління. Від виду цільового функціоналу оптимізації залежить якість системи управління комп’ютерною мережею: швидкодія, точність, обсяг додаткових управляючих дій (інформаційних сигналів) тощо.
Description: Мета роботи полягає у порівнянні систем оптимального управління при аналітичному конструюванні за різними критеріями. Аналітичне конструювання системи управління комп’ютерною мережею, оптимальної за критерієм Лєтова-Калмана та узагальненої роботи А. О. Красовського показало переваги останнього методу. Труднощі методу аналітичного конструювання за критерієм Лєтова-Калмана, пов’язані з великим обсягом необхідних обчислень. Задача аналітичного конструювання за критерієм узагальненої роботи зводиться до розв’язання лінійного матричного рівняння, в той час, як аналітичне конструювання за критерієм Лєтова-Калмана потребує розв’язання нелінійного матричного рівняння. Трудомісткість рішення на основі критерію узагальненої роботи суттєво (приблизно в п/а раз) менше, ніж при синтезі за методом Лєтова-Калмана. Ця різниця особливо помітна для об’єктів високої розмірності, якими є комп’ютерні мережі. В роботі представлені порівняльні характеристики необхідної обчислювальної потужності для системи управління, сконструйованої за критерієм Лєтова-Калмана і узагальненої роботи. Показа¬но, що функціонал узагальненої роботи дає перевагу в обчислювальній потужності приблизно у 104 оп/сек при однаковій кількості параметрів моніторингу мережі. Проаналізовано також залежності необхідної обчислювальної потужності від ступеня розрідженості матриці стану мережі (для різних режимів роботи.)
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/41284
DOI: 10.18372/2310-5461.44.14317
Appears in Collections:Публікації у наукових виданнях кафедри комп’ютерних інформаційних технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Копія_Стр_417_425.pdfСтаття1.06 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.