Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50638
Title: Cultured meat and cell agricuture: technique and chellenges
Other Titles: Культуральне м'ясо та клітинне сільське господарство: техніка та виклики
Authors: Borsuk, Maryia
Keywords: molecular biology
молекулярна біологія
cultured meat
культивоване м'ясо
tissue engineering
тканинна інженерія
synthetic biology
синтетична біологія
cellular agriculture
клітинне землеробство
biotechnology
біотехнологія
Issue Date: Apr-2021
Publisher: National Aviation University
Citation: Borsuk M. Cultured meat and cell agricuture: technique and chellenges // Polit. Callanges of science today. International relations : abstracts of XXI International conference of higher education students and young scientists. – National Aviation University. – Kyiv, 2021. – P.56
Abstract: Cellular agriculture focuses on the production of agrarian goods from cell cultures with the help of different biotechnological practices, such as: tissue engineering, molecular biology, and synthetic biology to create and develop new methods for producing proteins, fats and tissues that will well be derived from traditional agriculture. Much of the industry is focused on animal products such as meat, milk and eggs, which are produced in cell culture. Controlled conditions in an in vitro production system cannot be achieved with traditional animal husbandry and therefore allow for a safer and healthier product. In their work, Tuomisto et al showed that the production of 1000 kg of cultured meat, compared to conventionally produced meat, uses about 745% less energy, 78% less greenhouse gas emissions, 99% less land. It should be noted that no reputable source knows the exact amount of economic and environmental benefit cultured meat would provideю
Клітинне сільське господарство зосереджено на виробництві аграрних товарів з клітинних культур за допомогою різних біотехнологічних практик, таких як: тканинна інженерія, молекулярна біологія та синтетична біологія для створення та розробки нових способів одержання білків, жирів та тканин, які будуть виведені добре від традиційного сільського господарства. Значна частина промисловості зосереджена на продуктах тварин, таких як м'ясо, молоко та яйця, які виробляються в клітинній культурі. Контрольовані умови в системі виробництва in vitro не можуть бути досягнуті за традиційним тваринництвом, і тому дозволяють безпечнішим і здоровим продуктом. У своїй роботі, Туомісто та ін, показали, що виробництво 1000 кг культивованого м'яса, у порівнянні з умовним м'ясом, використовує близько 745% менше енергії, 78% менше викидів парникових газів, на 99% менше землі. Слід зазначити, що відсутність авторитетного джерела знає точну кількість економічної та екологічної вигоди, культурального м'яса.
Description: 1. Datar I., Betti M. Possibilities for an in vitro meat production system. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2010. Vol. 11 (1). P. 13-22. 2. Benjaminson M.A., Gilchriest J.A, Lorenz M. In vitro edible muscle protein production system. Acta Astronautica. 2002. Vol. 51(12). P. 879-889. 3. Stephens N., Dunsford I., Di Silvio L., et al. Bringing cultured meat to market: Technical, socio-political, and regulatory challenges in Cellular Agriculture. Trends in Food Science and Technology. 2018. Vol.78. P. 155-166. 4. Tuomisto H., de Mattos M. Environmental impacts of cultured meat production. Environmental Science and Technology. 2011. Vol.45. P. 6117-6123. 5. Bryant C., Barnett J. Consumer acceptance of cultured meat: A systematic review. Meat Science. 2018. Vol.143. P. 8-17.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50638
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології. 2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8_Борсук М.О - Марія Олександрівна Борсук.pdfТези конференції286.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.