Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51742
Title: Любисток лікарський (Levisticum officinalis) біологічно активні речовини та особливості їх екстрагування
Authors: Савченко, Анастасія Анатоліївна
Keywords: дипломна робота
біотехнологія
Levisticum officinalis
біологічно активні речовини
любисток лікарський
екстракція
жирні кислоти
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Досліджено, що любисток лікарський (Levisticum officinalis) – неофіцинальна лікарська рослина родини селерових (Apiaceae). Cклад жирних кислот екстрактів любистку лікарського дуже багатогранний , однак в органах рослини домінуючим є вмiст ненасичених жирних кислот. Різноманітними компонентами серед жирних кислот в усiх частинах любистку є лiнолева та пальмiтинова, ерукова та арахiнова кислоти в переважаючих кiлькостях мiстяться в пiдземних органах любистку. Встановлено, що найбільш оптимальними є умови екстракції любистку лікарського: екстрагент – 70% спирт етиловий, час екстракції – 1 година, співвідношення сировина : екстрагент 1:20 і ступінь подрібнення сировини до частинок, що проходять крізь сито з діаметром отворів 2 мм. Методом газорiдинної хроматографiї проведено визначення жирнокислотного складу лiпофiльних фракцiй з листкiв, плодiв та кореневищ i коренiв любистку лiкарського. Ідентифiковано в листках – 8 жирних кислот з 12 виявлених; у плодах любистку – 8 жирних кислот з 11 виявлених; у кореневищах i коренях – 6 жирних кислот з 11 виявлених.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: професор, д.б.н. Гаркава К.Г.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51742
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри біотехнології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБІТ_2021_162_Савченко А.А..pdfПояснювальна записка1.41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.