Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51848
Title: Облік і аналіз орендних і лізингових операцій на авіаційному підприємстві
Authors: Харлампова, Анна Володимирівна
Keywords: аналіз
оренда
лізинг
фінансова звітність
операційна оренда
договір оренди
дипломна робота
Issue Date: 2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Харлампова А.В. Облік і аналіз орендних і лізингових операцій на авіаційному підприємстві. - Випускна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності "Облік і оподаткування". - Національний авіаційний університет. - Київ, 2021 - 59 с.
Abstract: Актуальність теми.В умовах ринку застосовуються різні способи використання власності з метою отримання економічної вигоди. Їх пошук безпосередньо пов'язаний з нестійкістю розвитку економіки, зумовленої світовою фінансово-економічною кризою. Одним з шляхів виходу з такого становища є передача майна в оренду. Проблема обліку орендних операцій була предметом дослідження багатьох науковців, зокрема, Артиша В.І, Загороднього А.Г., Братчук Л.М., Бутинця Ф.Ф., Герасимовича А.М., Кочеткова В.Н., Лайчука С.Л., Леня В.С., Луб’яницького О.Г. та інших. У наукових працях значна увага приділяється класифікації видів оренди, встановленню відмінностей між термінами «оренда» та «лізинг», порядкурозрахунку орендних платежів, узгодженню вимог, викладених у вітчизняних і міжнародних стандартах бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Організація бухгалтерського обліку орендних відносин в національному обліку представлена окремим П(С)БО 14, аналогічно як і у міжнародній практиці, де це питання регулювалося до 30.06.2017 МСБО 17, а згодом МСФЗ 16 «Оренда».Не можна застосовувати положення даного стандарту в якості основи для оцінки об'єктів нерухомості, які знаходяться в розпорядженні орендаря і відображаються в обліку як інвестиційна нерухомість (такі операції регулюються МСФЗ 40 «Інвестиційна нерухомість»), чи біологічних активів, які знаходяться в розпорядженні орендаря (подібні операції здійснюються з урахуванням вимог МСФЗ 41 «Сільське господарство»). Відповідно до облікових стандартів розрізняють фінансову (лізинг) та операційну (звичайну) оренду. В основу класифікації покладено ризики (втрати) і економічні вигоди, які визнають учасники такого договору в процесі володіння орендованим майном, сама ж форма такого договору не є визначальною для виділення відповідного типу класифікації оренди. Тому всі ризики і економічні вигоди в умовах дії фінансової оренди лягають на орендаря. Останній на початок терміну оренди повинен визнавати її в обліку та звітності в якості активів і зобов'язань за справедливою вартістю або, якщо ці суми нижче, за дисконтованою вартістю мінімального розміру таких платежів, величина кожного з яких встановлюється при укладенні такого договору. В основу розрахунку поточної вартості мінімальних орендних платежів закладено коефіцієнт дисконтування - процентна ставка на термін дії оренди.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту:доцент, к.е.н., Мокринська Зоряна Володимирівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51848
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБА_071_2021_Харлампова А.В.pdfДипломна робота13.34 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.