Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/52074
Title: Шляхи зниження собівартості продукції підприємства
Authors: Жураківський, Валентин Олегович
Keywords: дипломна робота
витрати
управління витратами
оптимізація витрат
рентабельність
аналіз
оцінка
платоспроможність
Issue Date: 2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Виробничі витрати є одним з найголовніших індикаторів діяльності підприємства, на збільшення яких можуть впливати як зміни на ринку так і певні проблеми, що можуть виникати в процесі виробництва. Економне використання матеріальних, фіннсових та трудових ресурсівв процесі виготовлення продукції або наданні послугсприяє більш ефективному виробничому процесу, збільшує прибуток та підвищує рівень рентабельності продукції. Отже, показник собівартості продукції є основним ціноутворюючим фактором та напряму впливає на формування прибутку. Собівартість – якісний показник, за допомогою якого можна охарактеризувати виробничо-господарську діяльність будь-якого підприємства. Собівартість відображає витрати підприємства на виготовлення та реалізацію продукції, які виражаються у грошовій формі. Виокремлення та чітке уявлення щодо інформативності цього показника, спектор його активного впливу на економічні параметри виробництва, дотримання необхідних умов для його зростання на кожному з рівнів управління, поступове зростання та покращення самого показника – порядку його обліку, формування та калькулювання тощо – надасть змогу в повній мірі реалізувати різноманітні функції собівартості як одного з важілів та інструментів в управлінні виробництвом. Собівартість відображає значну складову ціни продукції і напряму залежить від умов виробництва, реалізації продукції та тенденцій з якими вони змінюються. Як наслідок – величезний вплив на розмір витрат мають техніко–економічні фактори виробництва.Проявляється цей вплив залежно від зміни техніки, технологій, організації виробництва, структури та якості продукції та від величини витрат на її виготовлення. Покращення роботи підприємства, раціональне використання виробничих ресурсів, успішне вдосконалення техніки, технології та організації виробництва допоможе знизити собівартість. Вирішити такі завдання може не кожен, незліченна кількість підприємств навіть не розглядають такі варіанти, а просто починають використовувати дешеві замінники в сировину, дешевші аналоги засобів виробництва, зменшують витрати на збут продукції, наймають менш кваліфіковані кадри на ключові посади, що в свою чергу призводить до провалу.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: к.е.н., доцент Андрієнко Марія Михайлівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/52074
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри економіки повітряного транспорту

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБА_2021_051_ЕП_Жураківський_В._О..pdfПояснювальна записка3.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.