Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53666
Title: Система автоматизованого проектування цифрових регуляторів динамічних об’єктів
Authors: Жмурчик, Тетяна Петрівна
Keywords: математична модель
об’єкт керування
дискретна система
регулятор
корекція
передатна функція
датчик швидкісного відхилення
дипломна робота
Issue Date: 23-Dec-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Жмурчик Т. П. Система автоматизованого проектування цифрових регуляторів динамічних об’єктів. - Кваліфікаційна робота, Національний авіаційний університет, - Київ, 2021, - 93 с.
Abstract: Системи стабілізації та керування займають важливе місце в складі автоматизованих комплексів управління інерційними об’єктами. Їх метою є забезпечення сталого значення керованої величини або її зміни за заданим законом керування. Точність системи стабілізації прийнято оцінювати величиною помилки регулювання вихідної координати. В режимі слідкування точність систем оцінюється помилкою слідкування. В даний час існує цілий клас систем стабілізації інерційними динамічніми об'єктами та технологічними прцесами. Детальне вивчення таких систем дозволяє зробити висновок, що чимало з них виконуються як дискретні (цифрові) системи. Розвиток дискретних систем обумовлено постійно зростаючими конструктивними, експлуатаційними та метрологічними вимогами до керування. Вони дозволяють забезпечити високу точність керування, в них відсутній дрейф нуля, вони мають більш високу перешкодозахищеність і стійкість до збурень, мають менші габарити і вагу. Особливістю дискретних (цифрових) систем керування є можливість складної обробки інформації і виконання таких операцій, які не можуть бути здійсненні з необхідною точністю за допомогою аналогових пристроїв. Задача керування об'єктом або процесом в цифрових системах, як і в лінійних, покладається на регулятор. Так як закон керування в дискретних системах реалізується, як правило, програмно, це дозволяє швидко перебудовувати параметри регуляторів, а при необхідності і їх структуру. Від того наскільки коректно вибирається структура, розраховуються і налаштовуються параметри регулятора багато в чому залежить ефективність системи управління і стабілізації.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ" . Керівник роботи: проф. кафедри АКІК, к.т.н., проф. Аблесімов Олександр Костянтинович.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53666
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кваліфікаційна робота Жмурчик.pdfКваліфікаційна магістерська робота з пояснювальною запискою10.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.