Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55913
Title: Удосконалений програмний модуль для захисту інформаційних активів
Authors: Прус, Микола Миколайович
Keywords: дипломна робота
ризик
аналіз загроз
модель порушника
інформаційна безпека
програмний модуль
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: В реаліях сучасності третину світового ВВП займають саме інформаційні ресурси. Інформація перетворюється на товар та фактор впливу. В останні роки в Україні та у всьому світі зростає кількість кібератак та кіберзлочинів. Кожна компанія, кожна ланка суспільства володіє конфіденційною інформацією, витоки якої призводять до колосальних збитків та непоправних наслідків. Існує також перелік інформаційних загроз зосереджений на знищенні, пошкодженні чи перехопленні різного роду даних, наслідками якого є зупинки робочого процесу, зниження цілісності мережевих структур, пошкодження комп’ютерної техніки та блокування доступності до зовнішніх і внутрішніх інформаційних ресурсів В роботі проаналізовано загрози інформаційних активів на основі нормативно-правової бази України, що дало можливість побудувати моделі порушника та загроз і визначити ризики для інформаційних активів. В роботі побудовано модель порушника і надана класифікацію ризиків загроз для інформаційних активів, що дало змогу визначити відсутність в журналі подій відомостей про несанкціонований доступ зловмисників. В роботі розроблено програмний продукт на мові програмування Python в середовищі Visual Studio Code для захисту інформаційних активів, що дало можливість визначати спроби проникнення в інформаційні активи, а також оперативно реагувати на позаштатні події за рахунок додаткової програми повідомлення на мобільний телефон. Розроблене програмне забезпечення відноситься до галузі інформаційної безпеки і може бути використане для підвищення рівня захищеності.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент, к.т.н. Гулак Н.К.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55913
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютеризованих систем захисту інформації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Пояснювальна записка ФККПІ, Прус М.М. 2021.pdfПояснювальна записка1.83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.