Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58409
Title: Властивості мастил з антифрикційними добавками
Authors: Корзун, Богдан Валерійович
Keywords: дипломна робота
кваліфікаційна робота
мастильні матеріали
трибологічні характеристики
зносостійкість
присадки
Issue Date: Nov-2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: В даний час йде процес застосування технічних засобів, що використовуються в широкому діапазоні господарської діяльності від простих автоматів до експлуатації літальних і космічних апаратів. Більшість з цих технічних пристроїв працюють в різних середовищах, при великих тисках в опорах, при великих швидкостях ковзання, при високих динамічних і температурних навантаженнях. Періодичний ремонт і відновлення пар тертя не завжди прийнятно, оскільки це зв'язано з високими експлуатаційними витратами, трудомісткістю ремонту, витратами матеріалів, що у кілька разів перевищують витрати на виготовлення нових машин. Ремонтом устаткування, навіть у розвитих країнах , зайняте близько 30 % загального числа робітників і приблизно така ж частина верстатного парку. На ремонт витрачається п'ята частина усього виплавлюваного металу. Такі значні витрати обумовлені недооцінкою значимості проблем підвищення зносостійкості і довговічності машин, як нині експлуатованих і проектованих, так і намічених до випуску на найближчі роки. Основним напрямком розвитку народного господарства країн – є різке підвищення надійності і довговічності машин, технологічного устаткування й інструменту, що безпосередньо зв'язано з підвищенням зносостійкості. Рішення цієї актуальної задачі може бути здійснено тільки на базі глибоких науково обґрунтованих рішень.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету» . Керівник проекту: доцент, к. т. н. Хімко Андрій Миколайович.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58409
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри підтримання льотної придатності повітряних суден

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Корзун.pdfКваліфікаційна робота1.08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.