Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58852
Title: Аналіз діяльності органів державного фінансового аудиту та напрями її удосконалення
Authors: Захарченко, Володимир Олегович
Keywords: аналіз
державний
фінансовий аудит
доходи
витрати
аудиторська служба
контроль
дипломна робота
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Захарченко В.О. Аналіз діяльності органів державного фінансового аудиту та напрями її удосконалення .– Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 75 с.
Abstract: У сучасних умовах сфера здійснення аудиторської діяльності розширюється, виникають її нові методи і підходи, відбувається процес її проникнення у систему УДФ. Розбудова внутрішнього фінансового контролю та аудиту СДС на принципах ефективності та надійності групується на міжнародно визнаних стандартах. Важливість реформування органів державного аудиту в Україні визначається значним рівнем фіскальних ризиків, зловживаннями та злочинами під час використання публічних фінансів; низьким рівнем податково-бюджетної дисципліни, недостатньою прозорістю формування і використання фінансових ресурсів бюджетної системи. Імплементація європейських та міжнародних стандартів має враховувати інституціональні особливості ретроспективного історичного розвитку ДФК і завдання, які стоять перед системою УДФ у сучасних умовах: дотримання фінансово-економічної безпеки держави; балансування доходів та видатків бюджетів різних рівнів в умовах обмеженості їх фінансових ресурсів під впливом широкомасштабної війни; фінансове забезпечення обороноздатності країни, народовладдя і здійснення місцевого самоврядування та територіальної організації влади; фінансова підтримка життєвого середовища для громадян в умовах військових дій, скорочення робочих місць, масової міграції населення; фінансування надання державою високоякісних та доступних публічних послуг тощо. У сучасних умовах військово-політичного конфлікту з рф, загострення соціально-економічної кризи і проблем з енергетичною безпекою тощо особливо актуальним є використання дієвих форм ДФК для ефективного відстеження руху ресурсів, своєчасного виявлення фактів порушень фінансової дисципліни РБК на різних рівнях управління. На порядку денному стоїть впровадження системи відшкодування втрачених фінансів, а саме зростання частки кінцевого відшкодування до ДБУ сум загального обсягу виявлених під час контрольних процедур фінансових порушень. ДФА є прогресивною і відносно новою формою ДФК для України. Незважаючи на визначений правовий статус, відсутність чітко визначених методик ДФА суттєво уповільнює його розвиток та негативно позначається на кінцевих результатах реалізації контрольної функції держави. Після отримання незалежності України і по мірі розвитку ринкових відносин відбувалася еволюція суб’єкти, що здійснюють публічний фінансовий контроль. На поточний момент ДФК з боку органів виконавчих органів влади держави здійснює ДАСУ, яка пройшла тривалий шлях розвитку, зміни назви, завдань та правового статусу. Нині питання її реформування набувають актуальності у зв’язку з процесами євроінтеграції України і ситуацією воєнного стану.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань:07 Управління та адміністрування, спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», освітньо-професійна програма «Фінанси і кредит». Керівник проекту: доктор економічних наук, професор Ярошевська Оксана Володимирівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58852
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Захарченко В.О._2023.pdfДипломна робота1.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.