Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61835
Title: Тенденції розвитку світового ринку послуг в умовах турбулентності
Authors: Параца, Олександр Олександрович
Keywords: дипломна робота
світовий ринок послуг
зовнішня торгівля послугами
турбулентність
міжнародна торгівля послугами
ІТ-послуги
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Пааца О.О. Тенденції розвитку світового ринку послуг в умовах турбулентності. - Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Міжнародні економічні відносини". - Національний авіаційний університет.- Київ, 2023. - 145 с.
Abstract: Сучасний глобальний економічний простір характеризується збільшенням розбіжностей та розходженням шляхів розвитку між основними регіонами. Світова економіка рухається на "швидкості застою", з передбачуваним невеликим зростанням на рівні 2,4 % у 2023 році, що вказує на можливість глобальної рецесії. З обережністю можна очікувати невелике поліпшення у 2024 році, де зростання може досягти 2,5%, в залежності від відновлення єврозони та уникнення негативних ударів інших провідних економік. Умови, коли багато економік зазнають труднощів у відновленні, збільшення нерівностей та зростання боргових тисків, глобальне зростання, швидше за все, не відновиться до рівнів, характерних для попередньо-пандемійних періодів. Це вказує на те, що найважливіші питання, такі як продовольча безпека, соціальний захист та адаптація до змін клімату, можуть залишитися невирішеними. У багатьох країнах світу, незалежно від їхнього типу економіки, за останні десятиліття відзначається одна загальна тенденція: зі зростанням рівня доходу на душу населення збільшується частка сектору послуг у структурі ВВП, тоді як частки промисловості і сільського господарства зменшуються. Розвиток сектору послуг і національної економіки взаємодіють: розвиток економіки сприяє розвитку послуг, що в свою чергу підвищує продуктивність праці, покращує ефективність виробництва і сприяє економічному зростанню. У багатьох країнах світу зовнішня торгівля послугами відіграє ключову роль у загальному експорті, становлячи від 49 % в країнах Південної Азії до 77% в США.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Магістр», галузь знань: 29 Міжнародні відносини, спеціальність 292 «Міжнародні економічні відносини», освітньо-професійна програма «Міжнародний бізнес». Керівник проекту: кандидат економічних наук, доцент Прокоп'єва Аліна Анатоліївна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61835
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФМВ_2023_292_ПарацаОО.pdfДипломна робота2.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.