Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61838
Title: Вплив геополітичних зрушень на міжнародний бізнес в Україні
Authors: Комнацький, Кирило Юрійович
Keywords: дипломна робота
міжнародний бізнес
геополітика
геоекономіка
геополітичні конфлікти
міжнародна торгівля
санкції
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Комнацький К.Ю. Вплив геополітичних зрушень на міжнародний бізнес в Україні. - Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Міжнародні економічні відносини". - Національний авіаційний університет.- Київ, 2023. - 106 с.
Abstract: Наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття в системі міжнародних відносин простежується чітка тенденція до зміщення векторів геополітичної боротьби в сферу економіки. Транснаціональні компанії, національні держави та міжнародні інтеграційні утворення активно об’єднують зусилля для покращення власних конкурентних позицій на світових ринках, використовуючи повний комплекс економічних, політичних, технологічних, ідеологічних, а іноді й військових заходів. Фактично традиційна геополітика, яка орієнтувалася на військово-політичний потенціал держави та домінуючу роль географічних факторів, поступилася місцем новій геополітиці або геоекономіці, яка акцентує увагу на економічному потенціалі держави та її інституційних одиниць. За цих умов ті країни, які не мають можливостей і навичок для участі в геоекономічному протистоянні, які не враховують геоекономічних реалій ХХІ століття при формуванні національної та зовнішньоекономічної політики, ризикують зазнати стратегічної поразки. З огляду на такі тенденції особливої теоретичної та практичної актуальності набуває проблема дослідження геополітичної картини світу, факторів, що її трансформують, форм і методів проведення національними державами геоекономічної стратегії. Вирішення цього питання є особливо актуальним для нашої країни, яка опинилася в центрі геополітичної боротьби, піддавшись найжорсткішим і найбруднішим методам геополітичного протистояння у вигляді військової агресії.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Магістр», галузь знань: 29 Міжнародні відносини, спеціальність 292 «Міжнародні економічні відносини», освітньо-професійна програма «Міжнародний бізнес». Керівник проекту: кандидат економічних наук, доцент Соколова Зоя Сергіївна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61838
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФМВ_2023_292_КомнацькийКЮ.pdfДипломна робота1.1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.