Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62073
Title: Інтелектуальна система класифікування об’єктів на аеро- та космічних зображеннях
Authors: Харчук, Ярослав Володимирович
Keywords: кваліфікаційна робота
штучний інтелект
штучна нейронна мережа
дистанційне зондування Землі
згорткова нейронна мережа
безпілотний літальний апарат
космічні апарати
Issue Date: 25-Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Харчук Я. В. Інтелектуальна система класифікування об’єктів на аеро- та космічних зображеннях. – Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології" – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 109 с.
Abstract: Дистанційне зондування Землі (далі - ДЗЗ) - це отримання інформації про поверхню Землі та об'єкти на ній, про атмосферу, океан, верхній шар земної кори безконтактними методами, при яких реєструючий прилад видалений від об'єкта досліджень на значну відстань. Космічні апарати дистанційного зондування використовуються вивчення природних ресурсів Землі, вирішення завдань метеорології. Крім цього, ДЗЗ застосовується і в сільському господарстві, у геодезії, картографії, моніторингу поверхні землі та океану, а також шарів атмосфер. Дистанційне зондування надає можливість отримувати дані про небезпечні, важкодоступних і швидко рухаються об'єктах, а також дозволяє проводити спостереження на великих дільницях місцевості. Прикладами застосування дистанційного зондування може бути моніторинг вирубування лісів (наприклад, у басейні Амазонки), стану льодовиків в Арктиці та Антарктиці, вимір глибини океану за допомогою лота. Дистанційне зондування також приходить на заміну дорогим та порівняно повільним методів збирання інформації з поверхні Землі, одночасно гарантуючи невтручання людини в природні процеси на територіях, що спостерігаються чи об'єктах.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник роботи: д.т.н., профессор, зав. кафедри авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів, Синєглазов Віктор Михайлович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62073
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом магістр_ Харчук.pdfКваліфікаційна робота з пояснювальною запискою1.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.