Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62252
Title: Архітектура системи сховища даних на основі хмарних технологій
Authors: Штипуляк, Артур Миколайович
Keywords: дипломна робота
додаток для збереження файлових даних
база даних
інтеграція системи
WEB Components
Java
Spring Framework
Spring MVC
Amazon WEB Services
Issue Date: 31-Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Штипуляк А. М. Архітектура системи сховища даних на основі хмарних технологій. - Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності «Комп’ютерні науки», «Інформаційні управляючі системи та технології». - Київ, 2023. – 95 с.
Abstract: В рамках кваліфікаційної роботи було досліджено та розроблено систему сховища даних для збереження файлових даних з використанням хмарних технологій. Хмарні системи зберігання даних дозволяють користувачам отримувати доступ до своїх даних з будь-якого місця. Вони можуть завантажувати чи вивантажувати свої файли або ділитися ними з іншими через мережу Інтернет. Завдяки персональним додаткам, таким як Dropbox, iCloud, Google Drive, які використовуються багатьма користувачами для збереження власних файлів, уявлення про доступність з будь якого місця даних кардинально змінилося Реалізована система дозволяє зберігати файлові дані в хмарі з можливістю для користувача доступу до них та проведення змін над ними. Основною одиницею, якою можливо оперувати в рамках системи є файлові дані, доступ до яких здійснюється через REST API. Сховище користувача відповідає по логічній структурі файловій системі операційної системи, але файлові дані та інформація про ці дані зберігаються в різних місцях. Для збереження фрагментів файлів використано хмарний сервіс AWS S3 від провайдера Amazon Web Services. Метаінформацію про файли зберігається в окрему базу даних. Головною особливістю системи є розбиття монолітної системи на декілька окремих сервісів, які працюють в хмарі та використовують інші сервіси від провайдера хмарних ресурсів для коректної роботи. Це дає можливість при необхідності масштабувати кількість одночасно використовуваних екземплярів сервісу, а доступ до системи для клієнта здійснюється через єдиний шлюз. Також можна виділити механізми оптимізації роботи з файлами, як завантаження лише фрагменту файлу для збереження, чи переміщення файлу між директоріями лише з відповідними змінами в базі даних, а не у самому сховищі файлів. Для роботи клієнту доступний різний функціонал, який можна використовувати для тих чи інших змін стану сховища даних користувача. Для прикладу доступно 9 завантаження в сховище, вивантаження файлу або його фрагменту, копіювання, переміщення, видалення, тегування. Також доступно відповідний функціонал для роботи з директоріями, де ці файли зберігаються. Результатом виконання роботи є програмний продукт, який складається з кількох сервісів, кожен з яких відрізняється за основним функціоналом по роботі з файловими даними та їх метаданими, і, відповідно, призначенням в рамках реалізованої системи.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету» Керівник проекту: доцент, кандидат технічних наук, Колісник Олена Василівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62252
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютерних інформаційних технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФКНТ_2023_122_Штипуляк А.М.pdfДипломна робота магістра2.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.