Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62681
Title: Особливості кореляційного методу пошуку витоків та способи їх врахування
Authors: Владимирський, Олександр
Владимирський, Ігор
Keywords: сигнал
грунт
точність
датчик
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Владимирський О.А. Особливості кореляційного методу пошуку витоків та способи їх врахування / О.А. Владимирський, І.А. Владимирський // Комп’ютерні системи та мережні технології : ХІІІ Міжнар. науково-практ. конф. - Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 40–41.
Abstract: Даний метод, заснований на обробці сигналів з поверхні трубопроводу, поряд з так званим акустичним методом, заснованим на обробці сигналів з поверхні ґрунту над трубопроводом, на сьогоднішній день є найефективнішими та найпоширенішими при пошуку витоків на підземних трубопроводах. Проте умови пошуку витоків дуже різноманітні. Від їхнього врахування залежить достовірність результатів течешукання. Взаємна кореляційна функція (ВКФ) чутлива до потужних джерел акустичних завад, механічно пов'язаних із трубопроводом - до шумів від сопел елеваторів у теплових мережах, від не до кінця відкритих або закритих засувок, від протікань у сальникових компенсаторах, від насосів, тощо. Не дивлячись на те, що джерела цих перешкод можна залишити за межами ділянки між датчиками, такі "позамежні завади", залежно від своєї потужності, частково або повністю "осліплюють" датчики течешукача, внаслідок чого максимум ВКФ може не відповідати витоку. Через чутливість ВКФ до подібних завад, перед застосуванням течешукача доцільно переконатися в тому, що основний шум, наприклад в теплову камеру, надходить саме з боку діагностованої ділянки трубопроводу, тобто саме від шуканого витоку. Найбільш просто це робиться шляхом порівняння рівнів шуму у різних точках на трубопроводі всередині даної теплової камери за допомогою акустичного течешукача або віброметра з цифровою індикацією. Спеціально для цього призначений течешукач А-10Т розробки ІПМЕ ім. Пухова НАНУ.
Description: ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА 1. Патент на корисну модель № 144444; G01M 3/24, G01M 3/18, F17D 5/02. Владимирський О.А., Владимирський І.А. Параметричний кореляційний спосіб визначення координат витоків трубопроводів. Публікація відомостей 25.09.2020, Бюл. №18. 2. Владимирський О.А., Владимирський І.А. Кореляційні параметричні методи визначення координат витоків підземних трубопроводів// Електрон. моделювання, 2021, 43, № 3. – С. 3-17.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62681
Appears in Collections:Міжнародна науково-практична конференція «Комп’ютерні системи та мережні технології» (CSNT-2021)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Владимирський О.А., Владимирський І.А.1.pdf192.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.