Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63059
Title: Математична модель опису кривих керування літаком
Authors: Гожда, Богдана
Keywords: вища математика
аеронавігація
математична модель
диференціальне рівняння
крива керування літаком
Issue Date: 5-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Гожда Б. Математична модель опису кривих керування літаком // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 209-210
Abstract: Застосування вищої математики в аеронавігації дозволяє розвивати нові технології та методи, що сприяють поліпшенню якості та безпеки повітряного транспорту. Для складання математичної моделі поставленої задачі найчастіше використовують такі розділи вищої математики як: лінійна алгебра – дозволяє обчислювати та вирішувати системи лінійних рівнянь, які використовуються для оптимізації маршрутів польоту та керування повітряним судном; диференціальні рівняння – рівняння, які дозволяють моделювати рух повітряного судна в повітрі та на землі, включаючи прискорення та зміну напрямку; теорія ймовірностей – теорія, що дозволяє розраховувати ймовірності та ризики пов'язані з різними аспектами польотів, такі як стійкість повітряного судна до погодних умов, помилки пілота, технічні проблеми та інші; математична статистика – допомагає аналізувати та визначати ризики польоту, зокрема ймовірність технічної несправності літака або погодні умови; чисельні методи – методи, які дозволяють розв'язувати складні математичні задачі, такі як рівняння Нав'є-Стокса, що описують повітряний рух, та інші. Вища математика використовується для моделювання та прогнозування поведінки літаків, оптимізації керування та маршрутів польотів, а також для розробки безпечних та надійних систем керування. Застосування вищої математики дозволяє забезпечити безпеку та ефективність польотів, що є надзвичайно важливим для авіаційної промисловості та для безпеки пасажирів та екіпажу.
Description: 1. URL: https://higheraviation.wixsite.com/mathaviation 2. URL: https://higher-mathematics.webnode.com.ua/idej-ika/ 3. URL: https://sites.google.com/view/naturalsciencesss 4. Н. І. Затула, Т. А. Левковська, Вища математика. Диференціальні рівняння. Навч. посібник // К. : НАУ, 2007. – 141 с.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63059
Appears in Collections:Політ. Прикладна математика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гожда Б._polit_2023 _С 209-210.pdfПрикладна математика391.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.