Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64321
Title: Програмний модуль побудови оптимального розкладу польотів та ефективного використання літаків авіакомпанією з використанням оперативних даних
Authors: Косенко, Максим Олексійович
Keywords: кваліфікаційна робота
ефективність використання літаків
програмний модуль
алгоритм оптимізації маршрутів
оптимізація маршрутів
управління повітряним рухом та логістикою авіаперевезень
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Актуальність теми. Сучасне життя дуже важко уявити без авіаційної галузі: пасажирські перевезення, вантажні перевезення, патрулювання територій, гуманітарні місії та десятки інших застосувань вже є невід’ємною частиною нашого життя. Авіація дуже стара галузь, яка бере свій початок аж в кінці 18 століття, коли люди реалізували перші польоти на повітряних кулях, глайдерах та інших літаючих об’єктах. В 1903 році було розроблено перший контрольований моторизований літак, який був проривом в галузі авіації. Однак, перші літаки мали виключно військове призначення, тобто були частиною військової авіації, та використовувались для спостереження, зв'язку та бойових дій. Ближче до середини 20 століття, відбулись перші трансатлантичні та трансконтинентальні авіапольоти, які відкрили міжнародну цивільну авіацію. Не зважаючи на довгу історію розвитку, та постійне покращення наявних літальних апаратів, оптимізація витрат є однією з ключових та найбільш актуальних проблем у авіаційній галузі. Існує безліч речей, які можна оптимізувати: маршрути літаків, планування та розподіл пального, викиди CO2, бортовий персонал, обробку багажу і пасажирів, тощо. Раніше всі ці параметри розраховувались людьми і мали досить велику похибку, яка призводила до зменшення показників ефективності. З часом певні розрахунки почали делегувати машинам, а в наш час майже повністю автоматизовано процеси різних розрахунків.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник проекту: Супрун О.М.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64321
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти ОПП Системне програмування (ОС магістр)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФКНТ_2023_123м_Косенко МО.pdf954.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.