Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64530
Title: Проектно-технічна реконструкція зелених зон у повоєнний період на Миколаївщині
Authors: Бережна, Валерія Олексіївна
Keywords: кваліфікаційна робота
проектно-технічна документація
реконструкція зелених зон
земельна реформа
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бережна В. О. Проектно-технічна реконструкція зелених зон у повоєнний період на Миколаївщині. - Кваліфікаційна робота випускника освітнього ступеня "магістр" за спеціальністю 193 "Геодезія та землеустрій". - Київ: Національний авіаційний університет, 2024. - 118 с.
Abstract: В Україні здавна існувала традиція збереження та охорони певних ділянок насаджень або ландшафтів — так званих заповідних урочищ, яка згодом трансформувалась у загальноєвропейську тенденцію створення зелених зон: парків, садів, скверів. Завжди існували певні проблеми з розвитком рекреаційних куточків, а також зелених зон, які мають особливу важливість для громад у контексті місцевого економічного розвитку, тому що сприяють створенню привабливого інвестиційного іміджу громади. На цьому фоні другим важливим фактором є соціальний, який допомагає об’єднувати жителів громади всіх верств населення у місцях для відпочинку, спостерігається гордість за свою громаду. Окрім того, створення зелених зон потрібне для покращення екологічної ситуації в громаді: відбувається покращення мікроклімату, збільшення та збереження біологічного різноманіття. Для реалізації стратегії розвитку зелених зон необхідна проєктно- технічна документація, алгоритм створення якої є класичним і представлений у вигляді основних етапів реалізації: від прийняття громадою рішення про створення зеленої зони та проєктних робіт до безпосередньої реалізації проєкту. В такому проекті зазвичай враховують детальні технічні рекомендації щодо втілення окремих компонентів зеленого простору, як-то: створення системи навігації територією, встановлення інформаційних стендів, вказівників тощо для зручної орієнтації простором користувачів, облаштування пішохідної мережі від її оптимального планування до будівництва, з детальним оглядом переваг і недоліків різних матеріалів покриття, розглянуто приклади фокусних точок (об’єктів, що привертають увагу відвідувачів зеленої зони) та принципи підбору конструкцій та покриття для дитячих ігрових зон. Але такий проект передбачає саме відведення земельної ділянки під зелену зону і подальше її створення, з використання усієї необхідної проєктно-технічної документації.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 27.05.2021 р. № 311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозитарії НАУ". Керівник роботи: д.е.н., доцент Бєлоусова Наталія Володимирівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64530
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри аерокосмічної геодезії та землеустрою

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФНСА_2023_193_Бережна В.О..pdf9.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.