Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64531
Title: Картографування зміни земельного покриву з використанням супутникових знімків в Google Earth Engine
Authors: Бровченко, Вікторія Віталіївна
Keywords: кваліфікаційна робота
геоінформаційні системи
програмний засіб
Environmental System Research Institute
Quantum GIS
дерево рішень
Earth resources data analysis system
environment for visualizing images
інформаційні технології
операційна система
Google Earth Engine
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бровченко В. В. Картографування зміни земельного покриву з використанням супутникових знімків в Google Earth Engine. - Кваліфікаційна робота випускника освітнього ступеня "магістр" за спеціальністю 193 "Геодезія та землеустрій". - Київ: Національний авіаційний університет, 2024. - 134 с.
Abstract: Однією з найважливіших проблем сучасності є зміна земельного покриву, так як земельний покрив має прямий вплив на клімат, біорізноманіття та екосистеми. Дослідження зміни земельного покриву дає змогу розробляти стратегії для ефективного управління земельними ресурсами та виявляти антропогенні і природні зміни. Ще одним значущим фактором зміни земельного покриву є зростання населення та зміни у міському і агропромисловому середовищі. Використання знімків зі супутників дає можливість розробляти раціональні плани містобудівних стратегій, аграрного розвитку та збалансованого використання територій. Аналіз змін ґрунтового покриву допомагає відслідковувати зони деградації навколишнього середовища, визначати вплив продуктивної діяльності на екосистеми та розробляти ефективні заходи захисту природи. Постійне зростання впливу людини на природу вимагає ефективних засобів моніторингу та оцінки змін у землекористуванні. Картування цих змін дозволяє аналізувати дані в рамках глобальних викликів, таких як зміна клімату та сталий розвиток. Для передбачення майбутніх змін у земельному покриві та розробки стратегії мінімізації негативних наслідків, зручно та ефективно, використовувати алгоритми машинного навчання та аналізу даних. Завдяки супутниковим знімкам можна отримати доступ до багатьох геопросторових даних. Використання середовища Google Earth Engine дозволяє легко й ефективно аналізувати ці дані та отримувати цінну інформацію для прийняття рішень. Адже Google Earth Engine середовище має різні аналітичні, статистичні та візуалізаційні можливості.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 27.05.2021 р. № 311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозитарії НАУ". Керівник роботи: к.т.н., доцент Гебрин-Байди Лілія Василівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64531
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри аерокосмічної геодезії та землеустрою

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФНСА_2023_193_Бровченко В.В..pdf13.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.