Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64659
Title: Проблема міжнародної інтелектуальної міграції з України в умовах війни
Authors: Сахнюк, Вікторія Миколаївна
Keywords: дипломна робота
інтелектуальна міграція
воєнна агресія
міжнародні інтелектуальні мігранти
висококваліфіковані фахівці
міграційна політика
Issue Date: Jun-2024
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Сахнюк В.М. Проблема міжнародної інтелектуальної міграції з України в умовах війни. - Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності "Міжнародні економічні відносини". - Національний авіаціійний університет. - Київ, 2024. - 109 с.
Abstract: Важливим чинником економічного, соціального і демографічного розвитку багатьох країн у процесі глобалізації світової економіки стає наявність висококваліфікованих фахівців, зокрема наукових кадрів, що є важливою передумовою використання нових передових технологій, успішної адаптації наукових відкриттів і розробок до умов окремих країн, подальшої модернізації технологічної бази розвитку суспільства до вимог світового ринку. У сучасних умовах інтелектуальна міграція має суттєвий негативний вплив на економічне, соціальне та інноваційне процвітання країни. Проблематика не тільки не втрачає, а й посилює свою актуальність серед інших напрямів наукових досліджень. Сприяють цьому глобальні виклики та потрясіння, як війна в Україні, результатом чого є суттєве зростання міграційних потоків. Соціально-економічне відновлення України після завершення війни має стати безумовним пріоритетом державної політики й передбачати реалізацію цілої низки комплексних завдань у частині: подолання катастрофічних гуманітарних шоків; прискореного відновлення нормального функціонування та розвитку вітчизняних інституцій, галузей економіки і ринків; реконструкції житлової, транспортної та соціальної інфраструктури; забезпечення розвитку людського потенціалу; стимулювання зростання позитивних очікувань в українському суспільстві. Водночас дуже вагомим фактором має стати взаємодія з глобальними акторами, зокрема, стосовно досягнення соціальних цілей, визначених чинною Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, і завдань, пов’язаних з набуттям Україною у червні 2022 року статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Це потребує значних ресурсів, фізичного і людського капіталу, надійної системи їх примноження. Однак сьогодні в умовах війни та «природної» їх втрати такі завдання є вкрай складними для втілення.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня "Бакалавр", галузь знань: 29 Міжнародні відносини, спеціальність 292 "Міжнародні економічні відносини", освітньо-професійна програма "Міжнародні економічні відносини". Керівник проекту: доктор економічних наук, професор Кириленко Оксана Миколаївна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64659
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФМВ_292_2024_Сахнюк В.pdfДипломна робота1.86 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.