Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64906
Title: Програмний модуль захисту даних в інформаційних системах технологією блокчейн
Authors: Савюк, Олексій Васильович
Keywords: дипломна робота
інформаційна безпека
захист інформації
захист даних
блокчейн
технологія блокчейн
серверний блокчейн
бази даних
захист баз даних
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Савюк О.В. Програмний модуль захисту даних в інформаційних системах технологією блокчейн. - Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності «Кібербезпека», «Безпека інформаційних і комунікаційних систем». - Київ, 2023. – 96 с.
Abstract: За останні роки, багато розбробників ІТ сфери стали все більше приділяти уваги новій технлогії. Вслід за інтернетом надвигається нова інформаційно-технічна хвиля, одним з найважливіших компонентів якої є технологія блокчейну. Цю технологію, яка складається з ланцюга блоків, все частіше починають називати революцією в збереженні та розподіленні обработаної інформації[. Технологія блокчейн і ринок криптовалюти демонструють динамічний розвиток і привертають пильну увагу. Нововведення цієї технології полягає в тому, що інформація про транзакції більш не зберігається в централізованій базі даних, а передається на комп'ютери всіх учасників мережі, які зберігають дані локально. Bitcoin, перший у світі блокчейн, що є втіленням цієї концепції, був запущений 3 січня 2009 року та успішно функціонує вже майже 10 років. Інформацію про транзакції зберігають у вигляді "ланцюжка блоків", в кожному з яких фіксується певна кількість комунікацій. Кожна транзакція в блокчейні – це дані, які подальше перевіряються незалежними учасниками і вписуються в глобальну історію транзакцій. По суті, технологія блокчейн є універсальним засобом зберігання та обробки інформації у практично будь-якій галузі діяльності. Революційний характер блокчейну становить загрозу компаніям, що надають технологічні послуги в різних секторах економіки, таких як фінанси, енергетика, охорона здоров'я та сільське господарство. Впровадження блокчейну сприяє переходу до нових бізнес-моделей та оптимізації бізнес-процесів.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник проекту: к.т.н., доцент, Гулак Наталія Костянтинівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64906
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютеризованих систем захисту інформації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФКПІ_2023_125_Савюк_О.В.pdfДипломна робота магістра2.35 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.