Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62690
Title: Застосування квантової фізики в криптографії та захисті даних
Authors: Горіна, Віолетта
Негодюк, Євген
Keywords: ресурс
інформація
алгоритм
обмін
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Горіна В.В. Застосування квантової фізики в криптографії та захисті даних / В. В. Горіна, Є. В. Негодюк // Комп’ютерні системи та мережні технології : ХІІІ Міжнар. науково-практ. конф. - Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 59–60.
Abstract: На сьогодення Інтеренет не тільки став необхідною складовою нашого життя, але й значно полегшив нашу повсякденну діяльність та забезпечив доступ до багатьох ресурсів та інформації.. Однак разом з цими плюсами він несе в собі вагому загрозу, а саме: втрату даних та використання їх зловмисниками для своїх корисливих цілей. Тому у сучасному світі важливим питанням є захист даних. Одним із найбільш поширених методів захисту є криптографічні протоколи, що використовують математичні алгоритми для захисту даних перед їх передачею, таких як RSA, AES і DES. Ці алгоритми шифрують дані за допомогою ключа, що генерується за певними правилами, і призначені для того, щоб зберегти інформацію в секреті, коли вона пересилається через відкриті мережі. Проте, з появою квантових комп'ютерів стало очевидним, що ці алгоритми можуть бути легко розшифровані. Квантові комп'ютери здатні до швидкого розв'язування проблем, які займали кілька років для класичного комп'ютера, таких як факторизація великих простих чисел. Це вказує на те, що квантовий комп'ютер може легко розшифрувати дані, зашифровані звичайними алгоритмами.
Description: ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА 1. Nielsen, Michael A. ta Chuang, Isaac L. "Quantum enumeration and quantum information",Cambridge University Press, 2010.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62690
Appears in Collections:Міжнародна науково-практична конференція «Комп’ютерні системи та мережні технології» (CSNT-2021)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Горіна В.В., Негодюк Є.В..pdf86.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.