Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61131
Назва: Винний туризм Чилі: сучасний стан, реалізація проектів, інновації, перспективи
Інші назви: Wine tourism of Сhile: current state, projects implementation, innovations, perspectives
Автори: Бут, Марина Григорівна
Фокін, Сергій Павлович
Кучеренко, Валентина Степанівна
But, Maryna
Fokin, Sergey
Kucherenko, Valentina
Ключові слова: туризм
винний туризм
гастрономічний туризм
Чилі
енотуризм
винні шляхи
wine tourism
enotourism
wine routes
Chile
Дата публікації: 2023
Бібліографічний опис: Бут М.Г., Фокін С.П., Кучеренко В.С. Винний туризм Чилі: сучасний стан, реалізація проектів, інновації, перспективи. Економіка та суспільство. 2023. № 50. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2427
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена винному туризму в Чилі, зокрема характеризує його сучасний стан, включаючи компонентну, територіальну (винні регіони, субрегіони, аппелясьйони та шляхи) та організаційно-управлінську структуру, розгляд та аналіз окремих проектів, інновацій, стратегій в галузі. Розглянуто та систематизовано попередні дослідження з даної теми, переважно англо- та іспаномовні, а також статистичні дані. Проведено аналіз кількості туристичних прибуттів, співвідношення національного та іноземного туризму та кореляції цих результатів зі стратегіями розвитку винного туризму, як національного рівня, так і окремих маркетингових кампаній. Виявлено та окреслено особливості чилійського енотуризму: історичні передумови, ресурсну базу, фактори розвитку, проблеми та перспективи галузі. Виокремлені вектори розвитку, що можуть бути використані для зростання винного туризму в Україні.
The article is devoted to the wine tourism of Chile, its current state and features, which includes the implementation of different projects, innovations, strategies of various levels. The purpose of the study is to outline the modern Chilean wine tourism functional structure, in particular the geographical (territorial), component and management (organizational) structure. And also, to reveal the peculiarities of Chilean wine tourism, development factors, problems and prospects of the industry. The article’s relevance lies in the fact that today there are no domestic (in Ukrainian) publications that provide an up-to-date comprehensive description of wine tourism in South American countries, particularly Chile. The experience of the country, despite the difference in resource provision, can be relevant for Ukraine as well. For a long time, wine tourism remained "Europe-centric", both from a scientific and a practical point of view. Most of the scientific works studied the experience of European countries, and tour operators organize trips to the classic wine-producing countries of the Old World. Therefore, an in-depth study of Chile – a successful country that is in the top-10 world rankings in many positions – is very relevant. The research was conducted using general scientific methods and approaches – historical, analysis, synthesis, comparison, analogies, etc. Special attention is paid to the analysis of statistical data, their mutual correlation and graphic display. Obtained results: the modern features of Chilean wine tourism were identified and outlined, in particular, historical prerequisites, resource base, development factors, modern structure of tourist offer, features of demand, territorial organization (regions, subregions, appellations, roads), infrastructure, features of strategies implementation and realizing on various levels, problems and prospects of the industry. Chilean case wine tourism development vectors that can be used in Ukraine are singled out. The practical value of the article is that it can be used not only by scientists for further research and compilation of successful projects, but also by tour operators or independent tourists to develop travel routes.
Опис: 1. Canelo, J. Wine tourism in Сhile. FEDETUR. Retrieved April 26, 2023, from https://fedetur.cl/turismo_chile/chiles-competitive-advantage-wine-tourism/ 2. Catastro Nacional de Enoturismo 2020. (2020, September). Enoturismo Chile. TALCA Universidad. Retrieved April 27, 2023, from https://www.enoturismochile.cl/wp-content/uploads/2020/09/CATASTRO-NACIONAL-ENOTURISMO-2020.pdf 3. Chile. OECD Tourism Trends and Policies 2020. (2020). OECD iLibrary. Retrieved April 26, 2023, from https://www.oecd-ilibrary.org/sites/30565925-en/index.html?itemId=/content/component/30565925-en 4. Desafíos del Enoturismo al 2026 (2018) Еnoturismo Сhile. CORFO. Available at: https://www.enoturismochile.cl/wp-content/uploads/2018/06/2.-ETCHI-MAYO-2018-12-06-F.pdf (Accessed: April 30, 2023). 5. Desafíos para impulsar el enoturismo en Chile. (2018). Retrieved April 26, 2023, from https://www.enoturismochile.cl/wp-content/uploads/2018/06/3.-Cristobal-ForttesPresentacion-Seminario-Enoturismo.pdf 6. Fourth UN WTO global conference on wine tourism (4-6 December 2019, Valle de Colchagua, Chile) (2019) UN WTO. Available at: https://www.unwto.org/4th-unwto-global-conference-wine-tourism (Accessed: 16 May 2023). 7. Hojman, D. E., Hunter-Jones, P. (2011, September 8). Wine tourism: Chilean wine regions and routes. https://www.sciencedirect.com/. Retrieved April 24, 2023, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0148296311002451 8. Kunc, Martin. (2010) Wine tourism: a review of the Chilean case. International Journal of Tourism Policy, Volume 3 (Number 1). pp. 51-61. ISSN 1750-4090, DOI: http://dx.doi.org/10.1504/IJTP.2010.031602 9. Modifica decreto n 464, de 1994, del Ministerio de Agricultura, que establece zonificación vitícola y fija normas para su utilización (2018) Diario Oficial. Available at: https://www.diariooficial.interior.gob.cl/publicaciones/2018/05/25/42065/01/1402370.pdf (Accessed: 16 May 2023). 10. Neish, S. (2022, September 13). 6 best wine tourism experiences in Chile. https://www.thedrinksbusiness.com/. Retrieved April 25, 2023, from https://www.thedrinksbusiness.com/2022/09/6-best-wine-tourism-experiences-in-chile/
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61131
DOI: 10.32782/2524-0072/2023-50-60
Розташовується у зібраннях:Наукові статті викладачів кафедри міжнародного туризму та країнознавства

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
But M., Fokin S.,Kucherenko V., Wine tourism of Chile.pdf894.61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.