Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62459
Title: Апаратно-програмний модуль стеганографічного захисту інформації
Authors: Полторацький, Дмитро Анатолійович
Keywords: стеганографія
захист інформації
прихована передача даних
приховане зберігання інформації
растрове зображення
кваліфікаційна робота
Issue Date: 2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Полторацький Д.А. Апаратно-програмний модуль стеганографічного захисту інформації. - Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності 171 "Електроніка". - Національний авіаційний університет. - Київ, 2022. - 135 с.
Abstract: У сучасному світі зв'язок є основною потребою кожної сфери, що розвивається. Кожен хоче зберегти таємницю та безпеку даних, якими він обмінюється. У нашому повсякденному житті ми використовуємо багато безпечних шляхів, таких як Інтернет або телефон для передачі та обміну інформацією, але вони не є безпечними на певному рівні. Для того, щоб обмінюватися інформацією у прихований спосіб, можна використовувати два методи. Це криптографія та стеганографія. У криптографії повідомлення приводиться у зашифрований вигляд за допомогою ключа шифрування, який відомий відправнику та одержувачу. Повідомлення не може бути отримано ніким без використання ключа шифрування. Як би там не було, передача зашифрованого повідомлення може без особливих зусиль стимулювати сумніви зловмисника, а закодоване повідомлення може бути захоплене, атаковане або розкодоване. З конкретною кінцевою метою подолання слабких місць криптографічних систем були створені стратегії стеганографії. Стеганографія - це майстерність і мистецтво передачі інформації таким чином, що вона приховує наявність секрету. Відповідно до цього, стеганографія приховує наявність інформації з метою, щоб ніхто не зміг визначити її суть. За допомогою стеганографії можна приховати текст, відео, зображення або навіть аудіо дані. Питання стеганографічного захисту інформації є актуальним ще з давніх часів та з грецької мови перекладається як приховане письмо. Перші згадки про приховану передачу інформації датуються Ⅴ ст. до н.е. З часом технології розвивались і тягнули за собою розвиток нових методів стеганографічного захисту інформації.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Керівник проєкту: доцент, к.т.н. Сініцин Рустем Борисович.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62459
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри електроніки, робототехніки і технологій моніторингу та інтернету речей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ_2022_171М_ПолторацькийДА.pdfкваліфікаційна робота2.35 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.