Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62550
Title: Методика визначення відстані радіоперехоплення БПЛА
Authors: Бакуменко, Ярослав Романович
Keywords: БПЛА
явище блокування
радіоелектронне придушення
встановлення завад
ЕМО
кваліфікаційна робота
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бакуменко Я.Р. Методика визначення відстані радіоперехоплення БПЛА. - Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності 171 "Електроніка". - Національний авіаційний університет. - Київ, 2023. - 56 с.
Abstract: На сьогоднішній день актуальність оперативної протидії існуючим безпілотним літальним апаратам (БПЛА) як ніколи висока. Сучасні БПЛА різної конструкції та призначення можуть тривалий час знаходитись у повітрі, виконуючи свої завдання, починаючи від стратегічного спостереження і закінчуючи безпосередньою участю у бойових діях оперативно-тактичного рівня, на кшталт дронів-камікадзе. Час, протягом якого БПЛА може знаходитись у повітрі, виконуючи своє завдання, коливається від декількох годин і до декількох діб безперервної роботи. Крім розвідки, для якої безпілотні літальні апарати часто і розробляються, вони можуть транспортувати та доставляти небезпечні вантажі на об’єкти, що знаходяться під охороною. У сучасних реаліях, дана проблема дуже гостро стоїть на полі бою, оскільки вантажем може слугувати, наприклад, вибухова речовина, що перетворює безпілотний літальний апарат на зброю безпосереднього ураження або дрон-камікадзе. Така зброя може виконувати диверсійні та терористичні завдання. Боротьба з порушниками в даному випадку має два шляхи розвитку: - фізичне ушкодження та приведення БПЛА противника у неробочий стан шляхом застосування вогнепальної зброї або електромагнітного імпульсу; - перехоплення управління над безпілотним літальним апаратом противника та використання його у своїх цілях, починаючи від безпечного приземлення та роззброєння апарату, закінчуючи використанням його вантажу для виконання власних оперативно-тактичних завдань, на кшталт повернення дрона у точку відправлення та детонування там, для завдання шкоди противнику, що відправив БПЛА.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Керівник проєкту: к.т.н., доцент Габрусенко Євген Ігорович.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62550
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри електроніки, робототехніки і технологій моніторингу та інтернету речей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ_2023_171_БакуменкоЯР.pdfкваліфікаційна робота2.81 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.