Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62634
Title: Веб-базована система прокладання маршрутів для БПЛА
Authors: Коноваленко, Костянтин Юрійович
Keywords: моделі
алгоритми
програмні засоби
тестування
алгоритми
веб додаток
дипломна робота
Issue Date: 2024
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: коноваленко К.Ю. Веб-базована система прокладання маршрутів для БПЛА. - Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня магістр спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія». - Національний авіаційний університет. - Київ, 2023. - 90 с.
Abstract: Актуальність теми дослідження обумовлена стрімким зростанням сфер застосування безпілотних технологій. За останні роки спостерігається лавиноподібне збільшення використання цивільних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) у комерційних цілях та для виконання спеціальних завдань. Зокрема безпілотники вже зараз активно задіяні в аерофотозйомці, картографуванні, сільськогосподарському та екологічному моніторингу, інспекції інфраструктури, пошуково-рятувальних операціях, доставці невеликих вантажів тощо. Попри швидкий прогрес галузі, проблема ефективного планування довгих автономних маршрутів для безпілотників на відстані сотень кілометрів досі залишається вкрай складною і вимагає подальших наукових досліджень та технологічних розробок. Ретельні розрахунки оптимальних траєкторій з урахуванням обмежень щодо запасу пального, корисного навантаження, метеоумов тощо, які необхідні для транскордонних багатогодинних польотів, вимагають значних витрат трудових та фінансових ресурсів при ручному плануванні. Допущені некоректні розрахунки та помилки пілотів-операторів можуть призвести до неоптимальності маршруту та неможливості його виконання, або ж підвищити ризики втрати безпілотного апарату через виснаження заряду батарей або аварійної посадки в нештатній зоні.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Керівник проекту: к.т.н., доцент Гільгурт С.В
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62634
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп'ютерних систем та мереж

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФКНТ_2023_123_КоноваленкоКЮ.pdf1.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.