Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51798
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВернигора, Альна Віталіївна-
dc.date.accessioned2021-07-06T08:45:37Z-
dc.date.available2021-07-06T08:45:37Z-
dc.date.issued2021-06-
dc.identifier.urihttps://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51798-
dc.descriptionРобота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент, к. т. н. Корнієнко І.М.uk_UA
dc.description.abstractДосліджено, що молочнокислі бактерії (Lactobacillus helveticum (Швейцарська паличка), Lactobacillus acidophilum (Ацидофільна паличка), Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Болгарська паличка), Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis (Молочна паличка), Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium infantis) стійкі до ультрафіолетового опромінення, проявляючи високу стійкість, навіть при 60 хвилинному опроміненні ультрафіолетом. В той час коли гриби гинуть при 30-40 хвилинах опромінення. Встановлено, що критичний час опромінення на бактеріальні культури (Bacillus subtilis, Bacillus cereus) та дріжджові (Candida tropicalis, Saccharomyces cerevisiae) становить 30 хвилин. Експериментально було доведено, що МКБ успішно долають ауто-кризи і виробиляють адаптацію до зовнішніх та внутрішніх стрес-факторів. Дані МКБ під впливом УФ переходять у стан гіпербіозу (надвиживаємість), як більш високий структурний рівень надійності, який зумовлений генетичним та багаторівневим потенціалами, а сухість колоній, зменшення їх розміру попов’язаний із відповіддю даних таксономічних груп на стресовий фактор (адаптивна відповідь).uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherНаціональний авіаційний університетuk_UA
dc.subjectдипломна роботаuk_UA
dc.subjectбіотехнологіяuk_UA
dc.subjectультрафіолетове опроміненняuk_UA
dc.subjectмолочнокислі бактеріїuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectадаптивні властивостіuk_UA
dc.subjectтемнова репараціяuk_UA
dc.titleОцінка УФ опромінювання мікроорганізмів на стадії переробки молокаuk_UA
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри біотехнології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБІТ_2021_162_Вернигора А.В..pdfПояснювальна записка11.25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.