Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60642
Title: Соціальна реабілітація та інтеграція дітей-інвалідів
Authors: Тимчук, Каріна Віталіївна
Keywords: дипломна робота
інвалідність
діти з інвалідністю
методи та засоби соціальної реабілітації
рекомендації щодо соціальної реабілітації та інтеграції дітей-інвалідів
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Ковальчук А.А. Cоціальна робота з підлітками, які схильні до зловживання алкоголем. – Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності «Соціальна робота». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 60 с.
Abstract: Сучасне освітнє середовище є важливим фактором реабілітації, адаптації та інтеграції дітей-інвалідів у сучасний соціум. Діти-інваліди можуть користуватися послугами освіти у різних формах (навчання вдома, у спеціальному, корекційному закладі та загальноосвітньому закладі).Спеціалізовані дитячі установи неспроможні замінити інші соціальні інститути: сім'ю, соціальне оточення. В цих установах діти ізольовані від здорових однолітків, а спілкуючись тільки у своєму середовищі, вони не отримують необхідного досвіду взаємодії, що призводить до надалі суттєвих труднощів у соціальній сфері. Для емпіричного дослідження проблеми соціальної реабілітації та інтеграції в суспільство дітей-інвалідів проведено діагностику для дітей початкової школи на базі Кам’янець-Подільської загальноосвітньої школи №16, які навчаються на інклюзивній формі навчання за 5 методиками. На основі результатів експериментального вивчення вдалося виявити певні особливості в соціум дітей-інвалідів молодшого шкільного віку: відчувають труднощі комунікації, відчувають дискомфорт у колективі однолітків; дітям даної вікової групи властивою є низька самооцінка; міжособистісне спілкування для таких дітей є не досить важливим; часто мають близький емоційний контакт тільки з одним або двома однокласниками. Доведено, що при плануванні будь-якої роботи з дітьми-інвалідами варто дотримуватися певних принципів: застосування індивідуального підходу, формування внутрішнього спонукання до взаємодії, уважного, доброзичливого ставлення до дитини-інваліда, співробітництва та взаємодії суб'єктів надання даного виду допомоги на основі діалогу, формування соціального середовища, в якому знаходиться дитина тощо.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозитарії університету». Дипломна робота випускника освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань: 23 «Соціальна робота», спеціальність 231 «Соціальна робота», освітньо-професійна програма «Соціальна робота». Керівник проекту: кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри соціальних технологій Прожога Ірина Валентинівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60642
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри соціальних технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЛСК_2023_231_Тимчук.pdf1.04 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.