Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62546
Title: Система оптимального позиціонування сонячних панелей
Authors: Бойко, К. М.
Keywords: сонячна панель
відслідковуюча система
кут нахилу
трекер
система позиціонуванняq
геліотрекер
кваліфікаційна робота
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бойко К. М. Система оптимального позиціонування сонячних панелей. - Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності 171 "Електроніка". - Національний авіаційний університет. - Київ, 2023. - 102 с.
Abstract: Найбільш розумним застосуванням сонячних енергетичних установок (СЕУ) є використання їх в регіонах без стаціонарної мережі електроживлення. Заміна дизельних генераторів на СЕУ в таких регіонах допомагає не тільки зменшити енергетичні та екологічні проблеми, але й є вигідною з економічної точки зору. Використання систем відстеження Сонця допомагає скоротити час окупності системи та знизити вартість виробленої електроенергії. Хоча фотоелектричні станції (ФЕС) мають очевидні переваги, їх впровадження обмежують висока вартість обладнання та низька ефективність перетворення енергії порівняно з іншими видами енергетичних установок. Це змушує розробників ФЕС шукати нові технічні рішення, такі як сонячні трекери, щоб підвищити ефективність, продуктивність та знизити вартість енергії, яку вони генерують. Використання сонячних трекерів забезпечує підвищення продуктивності ФЕС в середньому на 15-72%, залежно від типу трекера, географічного положення станції, кліматичних умов і пори року. Однак, економічні та технічні обмеження включають додаткові капітальні витрати на придбання та монтаж сонячних трекерів, більш високі витрати на обслуговування через наявність рухомих механічних частин, та необхідність більшої площі для розміщення сонячних батарей порівняно з жорстко закріпленими сонячними панелями. Технічні обмеження визначаються характеристиками сонячного трекера, такими як робочий діапазон кутів спостереження, максимальне вітрове навантаження та метод стеження за положенням Сонця.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Керівник проєкту: к.т.н., доцент Пантєєв Роман Леонідович.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62546
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри електроніки, робототехніки і технологій моніторингу та інтернету речей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ_2023_171з_БойкоКМ.pdfкваліфікаційна робота2.1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.