Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62831
Title: Мінімізація зміщення нуля вібраційного гіроскопа шляхом керування положення вібраційної хвилі
Authors: Чіковані, В.В.
Костюков, М.О.
Keywords: гіроскоп
смарт-пристрої
датчик
сила Коріоліса
чутливість
Issue Date: 29-Nov-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Чіковані В.В. Мінімізація зміщення нуля вібраційного гіроскопа шляхом керування положення вібраційної хвилі / В.В. Чіковані, М.О. Костюков // Сучасні технології розробки комп'ютеризованих систем управління рухом: збірник тез доповідей науково-технічної конференції. - Національний авіаційний університет. - Київ, 28-29 листопада, 2023. - с. 110-112.
Abstract: Гіроскоп — це інерційний датчик, який використовується для вимірювання або контролю орієнтації та швидкості обертання тіла. На початку 17 століття люди час від часу використовували обертові масові об’єкти для навігації. Концепція обертового масового гіроскопа була вперше розроблена французьким вченим Жаном Бернаром Леоном Фуко в 1852 році [1]. Наприкінці 18 століття використання гіроскопа поширилося на навігацію суден у морі. На початку 20-го століття традиційний обертовий масовий гіроскоп почав використовуватися в літаках [2]. У 1960-х роках було введено концепцію оптичних лазерів для гіроскопів, які забезпечили вищу точність і кращу чутливість і зробили величезний стрибок вперед для аерокосмічних і військових застосувань [3] . Однак витрати, пов’язані з оптичними гіроскопами, були досить високими, і це стало мотивацією для розробки вібраційних гіроскопів з мікроелектромеханічними системами (MEMS).
Description: 1. Turner, G. History of Gyroscopes. 2004. Available online: http://www.gyroscopes.org/history.asp (accessed on 1 August 2022). 2. Tazartes, D. (Ed.) An historical perspective on inertial navigation systems. In Proceedings of the 2014 International Symposium on Inertial Sensors and Systems (ISISS), Laguna Beach, CA, USA, 25–26 February 2014; IEEE: Piscataway, NJ, USA, 2014.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62831
Appears in Collections:Матеріали конференцій кафедри аерокосмічних систем управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
110-112.pdfтези доповіді489.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.