Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55691
Title: Особливості комунікативної сфери підлітків, що захоплюються соціальними мережами
Authors: Чабан, Анна Вікторівна
Keywords: дипломна робота
комунікативна сфера
підлітки
соціальні мережі
віртуална реальність
Issue Date: Feb-2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Чабан А.В. Особливості комунікативної сфери підлітків, що захоплюються соціальними мережами– Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності «Психологія». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2022. –50 с.
Abstract: Актуальність вивчення комунікативної сфери у підлітків, що захоплюються соціальними мережами, набирає обертів, так як все більш доступною стає мережа Інтернет та різноманітні гаджети, і необхідність знань особливостей комунікативної сфери підлітків, що сприяють залученню до соціальних мереж, набуває все більшої значущості. При попаданні підлітків у стресові ситуації комунікативні здібності деформуються. Метою дослідження є – встановити особливості комунікативної сфери підлітків, що захоплюються соціальними мережами. Психодіагностичні методи: тест «Комунікативні вміння» Л. Міхельсона; методика діагностики емпатичних здібностей В.В. Бойко;тест Оцінка рівня товариськості Ф. Ряховського. Емпіричне дослідження базувалося на порівнянні двох груп підлітків. Встановлено, що в експериментальній групі (серед підлітків, що захоплюються соціальними мережами) більше виражена залежна поведінка в спілкуванні та менше – комунікативна компетентність, а в контрольній переважає агресивний тип спілкування. Рівень вираженості товариськості практично однаковий в обох групах. Також встановлені відмінності у вираженості емпатії в експериментальній та контрольній групах: у експериментальної групи більше розвинена здатність до ідентифікації. В контрольній групі більше виражені емоційний таінтуїтивний канал емпатії та проникаюча здатність емпатії. Статистичний аналіз показав, що для підлітків, які захоплюються соціальними мережами, властивий менший рівень розвитку комунікативної компетентності та емоційного каналу емпатії, проте ідентифікація розвинена краще.
Description: Дипломна робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозитарії університету». Дипломна робота випускника освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань: 05 "Соціальні та поведінкові науки", спеціальність 053 «Психологія», освітньо-професійна програма «Психологія». Керівник проекту: кандидат психологічних наук, доцент Вашека Тетяна Володимирівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55691
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційної психології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Чабан А.В.pdfДипломна робота з пояснювальною запискою625.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.